Veelgestelde vragen aan de (online) diëtist
Ik krijg regelmatig vragen over mijn beroep als diëtist, hoe het bij mij op de praktijk in zijn werk gaat en hoe ik als online diëtist werk. Daarnaast krijg ik veel vragen over afspraken maken, de kosten en wat voor soort diëten er allemaal zijn. Hieronder volgt een korte opsomming van veelgestelde vragen, die ik in de afgelopen jaren vaak heb gekregen. Zowel online, via mail, telefoon of in de wandelgang.
Afspraken
Wat is een diëtist?
Een diëtist is een gezondheidsexpert die u helpt bij het bereiken van uw voedingsdoelen en het verbeteren van uw algehele gezondheid. Dit doet zij door middel van gepersonaliseerd voedingsadvies en begeleiding. Samen met u zet zij een gezond dieetplan op, waarbij zij rekening houdt met uw medische geschiedenis, voedingsbehoeften en persoonlijke voorkeuren.
Is er de mogelijkheid voor een online consult?
Ja, het is mogelijk om vanaf afstand te werken met de online diëtist. Een online consult is een handige optie wanneer u niet fysiek naar de praktijk kunt komen of liever vanuit huis werkt. Tijdens een consult met de online diëtist kunt u gebruik maken van dezelfde diensten als tijdens een persoonlijk consult. Denk hierbij aan het bespreken van uw medische geschiedenis, het opstellen van een gepersonaliseerd voedingsplan en het bieden van begeleiding en ondersteuning.
Kan ik bellen voordat we een afspraak maken?
Uiteraard. Bij het maken van een afspraak krijgt u meer informatie over de aanpak en kunt u alvast eventuele vragen stellen. Zo krijgt u een beter begrip van wat u kunt verwachten tijdens het consult met de (online) diëtist en kunnen we samen bepalen of er een match is aan de hand van uw vraag.
Kosten
Wat zijn de kosten van een diëtist?
De kosten zijn afhankelijk van het soort consult. De actuele tarieven vindt u op de tarievenpagina. Veel verzekeraars vergoeden dieetadvies. Daarom doet u er goed aan om de vergoedingen van uw verzekeraar de raadplegen.
Hoeveel kosten krijg ik vergoed voor een consult?
Veel dieetadvies wordt door uw basisverzekering betaald. Hierbij geldt wel een verplicht eigen risico van €385. U betaalt echter geen eigen risico voor de kosten van de huisarts en ketenzorg, wanneer bijvoorbeeld de huisarts samenwerkt met een diëtist. Houdt u er ook rekening mee, dat veel zorgverleners voedings- en beweegadviezen geven bij onder andere overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten/CVRM, hoog cholesterol, hoge bloeddruk en COPD.
Kan ik zonder verwijzing naar een diëtist?
Ja, dat kan. Echter, wanneer u aanspraak wil maken op een vergoeding van uw verzekeraar, doet u er wel verstandig aan om eerst contact op te nemen met uw verzekeraar. Een verwijzing van de huisarts of medisch specialist is ook verstandig voor de kwaliteit van de zorg zelf, zeker als het om een medisch probleem gaat.
Behandelingen
Helpt U met alle soorten diëten?
U kunt bij Caroline de Smit Diëtistenpraktijk terecht voor vrijwel al uw dieetvragen onder andere het FODMAP-dieet, een vegetarisch of veganistisch dieet, het keto dieet, het paleo dieet en het low-carb dieet. Het is aan te raden om te checken bij uw zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed. Een (online) diëtist valt bij medische aandoeningen weliswaar binnen basispakket, maar deze kosten vallen wel onder het eigen risico. Niet-medische behandelingen worden doorgaans niet vergoed, tenzij u daar aanvullend voor bent verzekerd.
Wat is het keto-dieet?
Het ketogeen dieet (keto dieet) richt op het beperken van de koolhydraatinname en het verhogen van de vetinname om het lichaam in een metabolische staat te brengen (ook wel bekend als ketose). Zo gebruikt het lichaam vet als belangrijkste brandstof in plaats van koolhydraten wat dikwijls leidt tot gewichtsverlies en verbetering van bepaalde gezondheidsproblemen zoals epilepsie en diabetes type 2. Het keto dieet vereist een zorgvuldige planning en monitoring om ervoor te zorgen dat het dieet evenwichtig en veilig is. Hier kan de (online) diëtist u uiteraard bij helpen.
Wat is het FODMAP-dieet?
Het FODMAP-dieet is een dieet dat zich richt op het beperken van bepaalde koolhydraten, die moeilijk te verteren zijn. Dit kan bij mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS) leiden tot symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Het dieet omvat een eliminatiefase waarin deze voedingsmiddelen volledig worden vermeden, gevolgd door een herintroductiefase waarin ze één voor één worden geïntroduceerd om te bepalen welke FODMAP’s de symptomen veroorzaken. Het dieet vereist een zorgvuldige planning en monitoring om ervoor te zorgen dat de voeding evenwichtig en veilig is. Daarom is het belangrijk om het FODMAP-dieet onder begeleiding van een (online) diëtist te volgen.
Wat is een vegetarisch of veganistisch dieet?
Een vegetarisch dieet is een dieet waarbij geen vlees, gevogelte of vis wordt gegeten. Een veganistisch dieet (vegan dieet) daarentegen gaat nog een stap verder en omvat geen enkel dierlijk product, inclusief zuivelproducten, eieren en honing. Beide diëten kunnen gezond zijn en voldoende voedingsstoffen bieden wanneer ze goed gepland en uitgebalanceerd zijn. Het is daarom belangrijk om bij deze diëten de juiste voedingsmiddelen te kiezen onder begeleiding van een (online) diëtist.
Wat is een paleo-dieet?
Het paleo dieet (ook wel bekend als het oerdieet) is gebaseerd op de veronderstelde voeding van onze voorouders uit het Paleolithicum-tijdperk. Het dieet omvat voornamelijk voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, groenten, fruit, noten en zaden. Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat het paleo dieet gunstige gezondheidseffecten heeft, is er ook kritiek op het dieet vanwege de mogelijke tekorten aan voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om bij het paleo dieet de juiste voedingsmiddelen te kiezen onder begeleiding van een (online) diëtist.
Wat is een low-carb dieet?
Een low-carb dieet is een dieet waarbij de nadruk ligt op het verminderen van de inname van koolhydraten, zoals suikers en zetmeel. In plaats daarvan eet u voornamelijk eiwitten, gezonde vetten en groenten. Dit verlaagt het bloedsuikerspiegel en de insulinerespons, waardoor het lichaam overgaat op het verbranden van opgeslagen vetten in plaats van koolhydraten. Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat een low-carb dieet effectief kan zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies, is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de inname van koolhydraten, eiwitten en vetten. Onder begeleiding van een (online) diëtist wordt uw gezondheid nauwlettend in de gaten gehouden.
Ik heb een gezond gewicht en geen klachten, maar wil toch gezonder gaan eten. Kan ik dan bij u terecht?
Jazeker! Een (online) diëtist helpt u ook wanneer u geen specifieke klachten hebt, maar toch uw voedingspatroon en uw gezondheid wil verbeteren. Een (online) diëtist maakt vervolgens samen met u aan de hand van een voedingscheck een gezond dieetplan dat past bij uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Ook geeft de diëtist u de nodige kennis, ondersteuning en begeleiding om uw gezonde voedingspatroon op de lange termijn te behouden.
Moet ik me na een consult verplicht aan een opgelegd, strak dieet houden?
Nee, een (online) diëtist zal u nooit verplichten om u aan een strikt dieet te houden. Het doel van een diëtist is om samen met u een gepersonaliseerd dieetplan op te stellen dat past bij uw persoonlijke behoeften, voorkeuren, medische situatie (o.a. chronische ziekten en allergieën) en levensstijl (denk aan een religieuze of ideologische achtergrond). De (online) diëtist adviseert u over hoe u uw voedingsgewoonten op de lange termijn kunt verbeteren, maar uiteindelijk is het aan u om te beslissen welke veranderingen u wel of niet wil aanbrengen. Het belangrijkste is dat u zich comfortabel voelt bij de veranderingen en dat u een gezonde en duurzame relatie met voeding ontwikkelt. Daarbij moeten we wel realistisch zijn dat er wel keuzes gemaakt worden, anders wordt het probleem niet weggenomen. Gelukkig zijn er keuzes genoeg!
Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben of een klacht heb?
Wanneer u niet tevreden bent over de diensten of wanneer u een klacht hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bespreken met uw (online) diëtist. Door open te communiceren over uw ontevredenheid of klacht, zal de diëtist proberen om het probleem op te lossen en ervoor zorgen dat u tevreden bent met de geboden zorg. Wanneer u het gevoel hebt, dat u niet tot een bevredigende oplossing komt met de diëtist, kunt u uiteraard van diëtist veranderen. De uren die u echter al verbruikt heeft, kunnen dan uiteraard niet worden gerestitueerd.
Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met me op. Ik sta voor u klaar om u verder op weg te helpen en al uw vragen te beantwoorden.