06-10187245 caroline@dietist.com

Tips voor gezonde feestdagen

  • U kunt uzelf met de feestdagen best een beetje ruimte geven om lekker te eten, maar probeer niet de controle te verliezen. Let een beetje op de hoeveelheid calorieën, die u binnenkrijgt, zodat u bezig blijft met uw gezonde patroon en dat na de feestdagen weer vol goede moed kunt vervolgen.
  • Serveer niet te grote porties. Soms hebben mensen voor het kerstdiner al veel hapjes en drankjes op en zitten mensen na het voorgerecht eigenlijk al vol. Zonde! Voorkom overmatig eten; kleine borden en appetizers bieden ook uitkomst. Het oog is groter dan de maag.
  • Zorg ervoor dat u niet de focus legt op het meest calorierijke onderdeel van het hoofdgerecht, zoals de kalkoen, rollade of spareribs. U zult zien als er meerdere opties op tafel staan, dat mensen uit zichzelf andere keuzes zullen maken. Serveer daarom meerdere, smakelijk gekookte groenten aan uw gasten. Hoe meer, hoe beter.
  • Probeer sauzen op basis van yoghurt in plaats van vette, voor geprepareerde sauzen. Varieer met frisse yoghurt en kruiden zoals basilicum of peterselie, of ga voor een pittig sausje met pepertjes en paprika. Maak uw eigen appelmoes of cranberrysaus. Vrij gemakkelijk te maken en bovendien erg lekker!
  • Zet tomaatjes, olijven, komkommer en noten neer in plaats van chips, kaas, worst en bitterballen. Gezonde tussendoortjes zijn altijd een slimme oplossing. Wraps met zalm, toast met tapenade, snackgroentes met salsadips zijn veel beter. En smakelijker.
  • Probeer het alcoholgebruik wat in te dammen, op een positieve manier. Hoe later op de avond, hoe minder er gedronken wordt. Bovendien, als u niet wilt drinken, zeg dat direct aan het begin, anders blijven mensen aandringen. Er heerst bij veel alcoholconsumenten toch altijd een wens dat iedereen gezellig meedrinkt. U kunt ook een mocktail maken, het verschil tussen cocktails en mocktails is vaak niet eens te proeven.
  • Als uw een voldaan gevoel heeft, betekent dit dat u voldaan bent. Het is een duidelijk signaal dat het genoeg is geweest. Neem lekker een kop thee of een glas water, als u toch nog een beetje mee wilt doen voor de gezelligheid.
  • Na een flink voorgerecht en hoofdgerecht is het onverstandig om ook nog flink uit te pakken met hetdessert. Beperk u tot iets licht verteerbaars, zoals yoghurt, ricotta, sorbet, fruit of een luxe koffie. Gebruik niet te veel room en chocola; liever geen taart en schepijs.
  • Eet vooral niet te snel! Het is ongezellig en bovendien ongezond. Laat het eten u goed smaken en wacht tot alles rustig zakt. Praat wat meer tussendoor in plaats van constant en zorg dat u goed kauwt.
  • Tenslotte, en het meest belangrijk: geniet van het moment! Hoe vaak ziet u uw vrienden en familie samen, maak er een mooi feest van, waar u weer een tijd van kunt nagenieten. Er is niets mooiers dan dierbare herinneringen.

Verder wens ik iedereen fijne feestdagen en uiteraard een gelukkig nieuwjaar!