06-10187245 caroline@dietist.com

Slimme vervangers

Veel mensen vragen mij als diëtist hoe ze gezonder kunnen eten. Hun ervaring is, dat het moeilijk is om het eetpatroon te veranderen. Het is erg lastig om voeding, die ze al jaren tot zich nemen, te laten staan. Alhoewel verandering van eetpatroon onvermijdelijk is, als iemand een voedingsgerelateerd probleem heeft, dan betekent dit zeker niet, dat eten niet langer lekker zal zijn. Het betekent ook niet dat ze heel hongerig zullen zijn, als ze het dieetadvies van de diëtist opvolgen. Het betekent ook zeker niet, dat ze veel meer tijd en geld kwijt zullen om het nieuwe eetpatroon te starten.

Als het bijvoorbeeld gaat om overgewicht en obesitas, dan zijn sommige dagelijkse, ingesleten voedingskeuzes  doorgaans simpelweg te calorierijk, te energierijk, om succesvol af te kunnen vallen. Als het huidige eetpatroon niet aangepast wordt, zullen de gewenste resultaten niet bereikt worden. 

Een belangrijke reden waarom cliënten het lastig vinden om een oud voedingspatroon te doorbreken, is dat ze nog geen geschikte vervangers voor hun huidige smaakvoorkeuren hebben ontdekt. Juist daar kan een diëtist goed bij helpen.

Voor mij zijn de kernwoorden dan; gezond, gemakkelijk en genieten!

Van eetpatroon veranderen met vervangers

Een goede vervanger moet mijns inziens aan een aantal eisen voldoen;

1) De vervanger moet minder energierijk zijn, i.e. er moeten minder calorieën in zitten. 

2) De vervanger moet aanwezig zijn in buurtsupers, betaalbaar zijn en niet te moeilijk klaar te maken zijn, Mensen hebben nu eenmaal te maken met beperkende factoren als beschikbaarheid, haast, stress en kosten. 

3) De vervanger moet minstens even lekker zijn als hetgeen dat vervangen wordt. Een nieuw eetpatroon is veel beter vol te houden, als het loont en als prettig ervaren wordt.

De laatste 15 jaar hebben we een enorme toename in nieuwe voeding vanuit andere landen kunnen zien in de supermarkten, opkomst van kookprogramma’s, internetsites met foodies en receptenverzamelingen, en allerlei etnische speciaalzaken/toko’s die ervoor zorgen dat heel veel voeding verkrijgbaar is. 

 

Voorbeelden van vervangers

Er zijn heel veel, alleen is het niet altijd duidelijk wat er is, wat gezond is en wat — en daar gaat het hier om — een beter alternatief is.

Limonade/fris/sappen –> water

Mensen hebben de gewoonte om bij dorst direct te grijpen naar limonade, frisdrank of fruitsappen. Veel beter is, vooral bij dorst, om eerst een paar glazen water te drinken. Het gaat uw lichaam dan vooral om te hydrateren, niet om smaak. Heeft u daarna nog steeds zin in een drankje met een sapje, dan kan dat best. Maar wel met mate!

Suiker –> zoetstof

Vervang suiker door zoetstoffen, een slimme manier om de zoete smaak te behouden, maar het energierijke suiker te mijden. Wie producten met aspartaam niet vertrouwt, kan tegenwoordig ook de plantaardige Stevia gebruiken als alternatief. Dit is vrijwel overal te verkrijgen. Er zijn natuurlijk tal van meerdere mogelijkheden om suiker te vervangen met alternatieven.

Aardappel –> zoete aardappel

Aardappelen maken deel uit van typisch Nederlandse maaltijden, in vele vormen; stamppotten, gepureerd, gebakken, gekookt of gefrituurd. Toch is het niet verstandig om veel aardappelen te eten als afvallen het doel is, aardappelen zijn erg energierijk. Een goed alternatief is om zoete aardappel te nemen; zoete aardappel kan op vele manieren worden klaargemaakt en op tal van sites staan er goede, slimme recepten om van zoete aardappel puree of friet te maken. Let wel: ook zoete aardappel is energierijk, dus met mate, maar het is een stuk minder  energierijk dan de ‘gewone’ aardappel.

Vlees –> vis

Veel recepten schrijven standaard voor om kip of gehakt door de wok, pasta, rijst of curry te mengen. Vis kan net zo goed. Doe in plaats van kip of gewoon eens zalm- of pangasiusfilet door de rijst of pasta. Zo heeft u een uitstekende maaltijd. Bij curry’s en wokmaaltijden waar alle ingrediënten samensmelten, is vis een zeer geschikt alternatief.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Wil je meer weten? Dan kun je het beste contact opnemen met mij.