Prikkelbare darm syndroom (PDS) en FODMAP
FODMAP is een effectief dieet, dat u kan helpen bij het verminderen van de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Bepaalde koolhydraten worden slecht in de dunne darm opgenomen en komen daardoor in de dikke darm terecht. Hier worden ze vervolgens gefermenteerd door darmbacteriën. Dit leidt dikwijls tot overmatige productie van gas en veranderingen van de darmbeweging wat de symptomen van PDS veroorzaakt. Door het FODMAP-dieet te volgen, verwijdert u deze koolhydraten uit uw dieet en kunt u de symptomen van PDS drastisch verminderen.
Wat is PDS en wat veroorzaakt het?
PDS is een veelvoorkomende functionele darmaandoening, die de dikke darm aantast. Het kenmerkt zich door chronische buikpijn en -ongemak, een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en/of obstipatie. PDS wordt veroorzaakt door onder andere problemen met de spieren in de darmwand, overgevoeligheid van de darmen voor bepaalde prikkels, een disbalans in de darmflora en/of problemen met de communicatie tussen de hersenen en de darmen.
Hoe kan het FODMAP-dieet mensen met PDS helpen?
FODMAP is een acroniem voor de koolhydraten Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden, And Polyolen. Het FODMAP-dieet helpt u om de specifieke voedingsmiddelen te beperken die PDS-symptomen voor u kunnen verergeren. Door het verminderen van deze koolhydraten in de voeding kan het FODMAP-dieet u helpen om gasvorming, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie te verminderen.
Op welke wijze kunnen bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van PDS verminderen?
FODMAP-rijke voedingsmiddelen bevatten bepaalde soorten koolhydraten, zoals fructose, lactose, fructanen, galactanen en polyolen. Deze worden over het algemeen niet goed opgenomen in de darmen en kunnen daardoor worden gefermenteerd door darmbacteriën wat kan leiden tot PDS-symptomen. Door het beperken van deze voedingsmiddelen kan het FODMAP-dieet u helpen om de PDS-symptomen te verminderen.
Welke voedingsmiddelen zijn rijk zijn aan FODMAP’s?
Dat zijn onder andere fructose (o.a. appels, peren, mango’s en honing), lactose (o.a. melk, yoghurt, roomijs en kwark), fructanen (o.a. tarwe, rogge, gerst en uien), galactanen (o.a. linzen, bonen, kikkererwten en cashewnoten) en polyolen (o.a. xylitol, sorbitol en mannitol). Niet alle voedingsmiddelen in deze categorieën bevatten evenveel voedingsmiddelen. Daarom is de begeleiding van een diëtist belangrijk bij het volgen van het FODMAP-dieet.
Wat zijn de drie fasen van het FODMAP-dieet?
Het dieet bestaat uit drie fasen. Ten eerste worden in de eliminatiefase alle voedingsmiddelen met een hoog gehalte uit de voeding weggelaten. Daarna worden in de herintroductiefase alle rijke voedingsmiddelen weer geleidelijk geïntroduceerd om de persoonlijke tolerantie vast te stellen. Tenslotte, maakt de diëtist in de onderhoudsfase een op maat gemaakt voedingsplan.
Kan het FODMAP-dieet worden aangepast aan individuele behoeften?
Jazeker. Het FODMAP-dieet wordt volledig aangepast aan individuele behoeften. Het dieet is immers ontworpen om vast te stellen wat de persoonlijke FODMAP-tolerantie is om zo de symptomen van PDS te verminderen. Nadat de persoonlijke tolerantie is vastgesteld, kan een op maat gemaakt voedingsplan worden opgesteld dat tevens rekening houdt met individuele voedingsbehoeften, voorkeuren, toleranties en allergieën.
Hoe groot is de kans dat het FODMAP-dieet mij gaat helpen?
De slagingskans is afhankelijk is van verschillende factoren waaronder uw individuele kenmerken en de ernst van de symptomen. Studies hebben echter aangetoond dat het FODMAP-dieet bij ongeveer 75% van de mensen met PDS zeer effectief is bij het verminderen van de symptomen. Dit betekent dat het u een zeer grote kans biedt op succes bij het verminderen van de symptomen van PDS.
Hoe kan een diëtist mij helpen bij het volgen van het FODMAP-dieet?
Een diëtist helpt bij het vaststellen of het FODMAP-dieet geschikt is voor u, het ontwikkelen van een maaltijdplan voor de eliminatiefase, het begeleiden bij de herintroductiefase en het opstellen van een op maat gemaakt voedingsplan voor de onderhoudsfase. Daarnaast zorgt de diëtist ervoor dat het een gezond en uitgebalanceerd dieet blijft en zij leert u hoe u omgaat met uitdagingen die zich tijdens het FODMAP-dieet kunnen voordoen.
Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe het FODMAP-dieet u kan helpen om de symptomen van PDS onder controle te krijgen. Neem de eerste stap naar een betere spijsvertering en een betere kwaliteit van leven!
Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit