06-10187245 caroline@dietist.com

Overgewicht en Obesitas

Overgewicht en obesitas zijn gezondheidsproblemen die steeds meer mensen treffen. Niet alleen hebben deze aandoeningen een negatieve invloed op uw fysieke gezondheid, maar ook op uw mentale en sociale gezondheid. Het is daarom belangrijk om deze problemen serieus aan te pakken.

Een diëtist kan hierbij helpen door het geven van een op maat gemaakt dieet en leefstijladvies dat rekening houdt met uw  doelstellingen en individuele behoeften. Met de hulp van een diëtist kunnen overgewicht en obesitas worden verminderd of voorkomen, waardoor uw kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert.

Dit artikel is verdeeld in de volgende subsecties:

 1. Hoe vaak komt overgewicht voor in Nederland?
 2. Hoe ontstaat overgewicht?
 3. Wat zijn de consequenties van overgewicht en obesitas?
 4. Hoe kan een diëtist mij helpen bij het tegengaan van overgewicht?

Hoe vaak komt overgewicht voor in Nederland?

Helaas komen overgewicht en obesitas steeds vaker voor in Nederland. Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht en bijna 15% van de volwassenen lijdt zelfs aan obesitas.

Dit zijn alarmerende cijfers, die laten zien, dat er een dringend behoefte is aan effectieve maatregelen om deze trend te keren. Om dit te bereiken, is het essentieel om meer bewustzijn te creëren over de gezondheidsrisico’s van overgewicht en obesitas.

Hulp bij afvallen is dus sociaal erg gewenst en cruciaal bij het terugdringen van overgewicht en obesitas. Alleen zo komt er een gezondere toekomst voor ons allemaal.

obesitas_overgewicht_leeftijdsgroep

Hoe ontstaat overgewicht?

Verreweg de belangrijkste oorzaak van overgewicht is teveel eten. Doordat u een teveel aan dagelijkse calorieën binnenkrijgt, die passen bij uw energieverbruik zult u aankomen; oftewel, het lichaamsgewicht zal dan toenemen.

De hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt, heeft het lichaam nodig voor warmte, de lichamelijke processen (spijsvertering, zuurstofregulatie, hormoonhuishouding) en het op peil houden van uw immuunsysteem. 

Dagelijkse caloriebehoefte

Een man heeft zo’n 2500 calorieën nodig, een vrouw 2000 calorieën, maar dat kan en zal per persoon sterk verschillen. Naast geslacht telt voor de caloriebehoefte mee;

 • Hoe actief u dagelijks bent en hoe zwaar uw beroep is.
 • Wat uw leeftijd, lengte of lichaamsbouw is.
 • Of u geen verdere ziektes, aandoeningen of infecties hebt (die veel energie vragen van het lichaam).

Het is goed mogelijk om uit te rekenen hoeveel calorieën u als persoon gemiddeld per dag nodig heeft. Als u daar structureel onder blijft, zult u afslanken. Als u boven die grens zit, dan zult u aankomen. 

obesitas_overgewicht_BMI

Wanneer heeft u overgewicht?

Om te bepalen of iemand overgewicht heeft, wordt vaak de Body Mass Index (BMI) gebruikt. Dit berekent het gewicht van een persoon in verhouding tot de lengte. Een BMI van 25 of hoger wordt beschouwd als overgewicht. De BMI is echter wel slechts een indicatie aangezien andere factoren, zoals spiermassa en lichaamssamenstelling, ook bepalen of iemand al dan niet zwaarlijvig is.

Wat is het verschil tussen overgewicht en obesitas?

Overgewicht en obesitas worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil tussen beide termen.

 • Overgewicht wordt gedefinieerd als een lichaamsgewicht dat hoger is dan gezond wordt geacht (een BMI van 25 en hoger).
 • Obesitas wordt gedefinieerd als een ernstige vorm van zwaarlijvigheid waarbij er sprake is van een abnormale ophoping van vetweefsel in het lichaam (een BMI van 30 en hoger). Het belangrijkste verschil tussen overgewicht en obesitas is dus de mate van overtollig lichaamsvet.

Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar obesitas brengt aanzienlijk meer risico‘s met zich mee, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is daarom belangrijk om beide aandoeningen serieus te nemen en er effectief iets aan te doen.

Hoe ontstaat overgewicht?

Verreweg de belangrijkste oorzaak van overgewicht is teveel eten. Doordat u een teveel aan dagelijkse calorieën binnenkrijgt, die passen bij uw energieverbruik zult u aankomen; oftewel, het lichaamsgewicht zal dan toenemen. De hoeveelheid calorieën die u binnenkrijgt, heeft het lichaam nodig voor warmte, de lichamelijke processen (spijsvertering, zuurstofregulatie, hormoonhuishouding) en het op peil houden van uw immuunsysteem. 

Dagelijkse caloriebehoefte

Een man heeft zo’n 2500 calorieën nodig, een vrouw 2000 calorieën, maar dat kan en zal per persoon sterk verschillen. Naast geslacht telt voor de caloriebehoefte mee;

 • hoe actief u dagelijks ben en hoe zwaar uw beroep is
 • wat uw leeftijd, lengte of bouw is
 • of u geen verdere ziektes, aandoeningen of infecties hebt (die veel energie vragen van het lichaam)

Het is goed mogelijk om uit te rekenen hoeveel calorieën u als persoon gemiddeld per dag nodig heeft. Als u daar structureel onder blijft, zult u afslanken. Als u boven die grens zit, dan zult u aankomen. 

Wat zijn de consequenties van overgewicht en obesitas?

Overgewicht en obesitas kunnen ernstige gezondheidsconsequenties hebben, variërend van;

Deze aandoeningen kunnen leiden tot levenslange gezondheidsproblemen en daarmee een kortere levensverwachting.

Comorbiditeitsrisico’s van obesitas en overgewicht

Naast de gezondheidsproblemen die direct gerelateerd zijn aan overgewicht en obesitas, lopen mensen met deze aandoeningen ook een hoger risico op comorbiditeitsrisico’s. Dit zijn aandoeningen die vaak samen voorkomen met overgewicht en obesitas, zoals;

Comorbiditeiten kan de gezondheidsrisico’s verergeren en de behandeling van zwaarlijvigheid bemoeilijken. Daarom is het belangrijk om ook deze risico’s in overweging te nemen bij de behandeling.

Zijn er medicijnen tegen zwaar overgewicht?

Er zijn medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van zwaar overgewicht, maar deze medicijnen moeten altijd worden voorgeschreven en gecontroleerd door een arts.

Medicijnen kunnen het hongergevoel verminderen, de opname van vetten verminderen of het metabolisme verhogen, maar ze zijn geen wondermiddel en werken alleen in combinatie met een gezonde levensstijl.

Ozempic/Wegovy

Op dit moment zijn Ozempic en Wegovy van het Deense Novo Nordisk zeer populair. Bovendien hebben deze medicijnen bijwerkingen en kunnen ze niet voor iedereen geschikt zijn. Het is daarom belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat u medicijnen gaat gebruiken om zwaar overgewicht te behandelen.

Waarom moet er snel ingegrepen worden als kinderen overgewicht hebben?

Het is van cruciaal belang dat we snel handelen bij overgewicht bij kinderen, omdat deze aandoening op termijn ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Kinderen met overgewicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker op latere leeftijd.

Psychologische problemen bij jongeren

Bovendien kunnen kinderen met overgewicht ook psychologische problemen ervaren, zoals een laag zelfbeeld en pesten door leeftijdsgenoten, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Door snel te handelen met kindervoeding en kinderdiëtetiek kunnen kinderen gezonde gewoontes aanleren.

obesitas_overgewicht_jeugd

Hoe kan een diëtist mij helpen bij het tegengaan van overgewicht?

Een diëtist kan een waardevolle partner zijn bij het voorkomen of tegengaan van overgewicht. Een diëtist kan u helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd dieetplan dat past bij uw individuele behoeften en streefgewicht BMI (body mass index). Hierbij wordt rekening gehouden met uw levensstijl, smaakvoorkeur, conditie en eventuele medische aandoeningen.

Voedingsschema op maat

Als diëtist kan ik u een voedingsschema bieden, waarmee u kunt afslanken. Met een voorbeelddagmenu om gestructureerd af te vallen kan ik u helpen met uw overgewicht (of obesitas).

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe overgewicht en obesitas effectief tegengegaan kunnen worden.

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. Lees meer op mijn blog!