Omgaan met Verleidingen
Vind je omgaan met verleidingen ook zo lastig, vooral in geval van snoep en snacks? In plaats van één koekje, het hele pak verslinden? Ben je iemand die terugkomt van de supermarkt met allemaal lekkere dingen in je tas, dingen die je niet eens echt nodig hebt?
Hier vind je enkele tips hoe je verleidingen beter kunt weerstaan.
1) Verwen jezelf zonder schuldgevoel
Je mag jezelf best af en toe eens verwennen. Zelfs als je een streng dieet volgt om bijvoorbeeld af te vallen is een keertje zondigen niet het einde van de wereld. Veel mensen voelen zich enorm schuldig als ze een keertje iets eten of drinken dat niet in hun dieet hoort. Dat is helemaal niet nodig. Heb je de snack op? Geniet ervan hebt, maar pak daarna gewoon de draad weer op!
Het is natuurlijk wat anders als je de hele dag door aan het snoepen bent, en je hierdoor slechte eetgewoonten ontwikkelt.
2) Maak een boodschappenlijstje!
Een boodschappenlijstje is niet alleen handig om dingen niet te vergeten, maar kan ook helpen voorkomen dat er spullen in je boodschappenkar belanden die je eigenlijk niet nodig hebt. Ga je naar een vaste supermarkt? Schrijf dan de boodschappen op je lijstje in dezelfde volgorde zoals je deze tegenkomt in de winkel. Dit voorkomt het dwalen door de gangen, waardoor je bijvoorbeeld de gang met chips en koekjes kunt overslaan.
3) Ga nooit met een hongergevoel of dorst naar de winkel om je boodschappen te doen
Zodra je met honger of dorst de supermarkt ingaat, dan ga je producten kopen die je niet nodig had en eigenlijk niet moet kopen. Als je honger hebt, is alles extra aantrekkelijk, en als je met dorst de supermarkt ingaat, zullen de sappige artikelen en vooral de frisdranksector erg verleidelijk zijn.
Zorg er voor dat je voordat je de supermarkt ingaat eerst een glas water drinkt, thuis of in de auto. Wie minder impulsaankopen doet, zal aan het eind van de maand waarschijnlijk meer geld overhouden.
4) Herken verkooptrucjes
Is het je opgevallen dat de lekkere snaai altijd vlak bij de kassa staan? En dat de bakken met speciale aanbiedingen staan meestal tussen 2 gangpaden staan, zodat je deze niet kunt ontwijken? Dat is geen toeval, dat is expres!
De lekkerste en duurste producten worden meestal op ooghoogte in de schappen geplaatst, zodat het voor ons makkelijker is om in de verleiding te komen. De goedkopere producten liggen vaak hoger of juist lager.
Bij kindersnoepgoed en chips werkt dat precies zo. Let maar eens op: Het kindersnoepgoed ligt bijna overal op kinderooghoogte! Ook de chips en de flessen cola liggen vaak op een hoogte zodat kinderen er gemakkelijk bij kunnen.
Weersta de verleiding om die 2 kg zak paaseitjes te kopen, omdat ze 2 euro goedkoper zijn dan normaal. De managers van de supermarkten volgen cursussen over hoe je een winkel het beste kan inrichten en hoe je mensen het beste in de verleiding kunt brengen om producten te kopen die ze eigenlijk niet van plan waren.
Als je je bewust bent van alle verkooptrucjes, die de winkels toepassen, kun je jezelf sterker maken om de verleiding te weerstaan. Omgaan met verleidingen is ook een kwestie van bewust zijn van verleidingen.
5) Kijk uit voor ‘valse aanbiedingen’
Wat? Bij 4 repen chocola krijg je de 5e gratis? Dat lijkt een hele goede deal! Tenzij je natuurlijk niet eens van plan was om 5 repen chocolade in huis te halen. Onthou dat winkels geld willen verdienen. Ze gaan echt niets gratis weggeven. Het is allemaal een truc om jou in de verleiding te brengen, en geld van jouw bankrekening in hun kassa te krijgen.
6) Schep je bord minder vol
Wil je minder eten? Drink dan voordat je gaat eten eerst een glas water. Schep twee derde van de normale hoeveelheid op je bord. Eet langzaam een kauw goed. Zo krijg je sneller een verzadigd gevoel, zonder dat je je volgevreten hebt. Nog honger na het eten? Kies voor een klein bakje magere yoghurt of wat fruit toe in plaats van een tweede karbonade.
7) Haal geen ongezond voedsel in huis!
Wil je thuis niet in de verleiding worden gebracht om ‘s avonds een hele zak chips in je eentje op te eten, of een zak M&M’s weg te werken? De oplossing is heel simpel: koop het niet! Wanneer je het niet in huis hebt, kun je ook niet in de verleiding worden gebracht. Heb je toch behoefte aan tussendoortjes, kies dan voor gezond: ongezouten noten, rozijnen en droge crackertjes. Vul de ijskast met. snackworteltjes en cherrytomaatjes. Heb je toch zin om iets tussendoor te eten? Dan eet je in het ieder geval iets gezonds.
In het begin zal het wennen zijn om in plaats van met een glas cola en een zak chips met een glaasje aanmaaklimonade en een schaaltje rauwkost voor de buis te zitten. Je zult hier heel snel aan wennen en je er beter door gaan voelen!
8) Wat te doen op etentjes en feestjes?
De meeste mensen lukt het wel om de eet- en drinkgewoonten thuis onder controle te houden, maar wat kun je doen als je op een familiefeest bent, of uitje van het werk hebt?
Ga nooit met een hongergevoel naar een etentje of verjaardag. Eet van tevoren iets gezonds of iets wat licht verteerbaar is zoals fruit, yoghurt of een kommetje soep. Onthoud dat slagroomtaart voor de lekker is en niet voor de honger.
9) Drink meer water
Maak er een gewoonte van om naast je lekkere drankje ook een glas water te drinken. Als je meer water drinkt, zal de behoefte om nog een glas alcohol of frisdrank afnemen. Kies liever voor een glas ongesuikerde, vers vruchtensap in plaats van koolzuurhoudende frisdrank. IJskoud water met een limoentje is niet alleen lekker van smaak, maar ook nog eens heel gezond.
IJsblokjes zorgen er niet alleen voor dat je drankje lekker gekoeld is, maar zorgen er ook voor dat je minder snel drinkt. Plus, wanneer ze smelten verdunnen ze het drankje. IJsblokjes zijn een win/win in ieder opzicht.
Meer hulp nodig?
Heb je toch meer hulp nodig om een gezond dieet te volgen, omdat je moeite hebt om snoep en snacks te laten staan; je kunt echt leren omgaan met verleidingen, als je dat wilt. Wellicht is een steuntje in de rug of coach nodig. Neem dan eens contact op met een voedseldeskundige of diëtist.
Meer lezen? Kijk ook eens op het Voedingscentrum