06-10187245 caroline@dietist.com

Obstipatie (Verstopping)

 

De een moet dagelijks drie keer naar de toilet, de ander moet maar eenmaal in de twee dagen naar het toilet voor de grote boodschap. Wanneer is er sprake van obstipatie? Wat kan er gedaan worde om problemen met onze stoelgang te voorkomen of te verbeteren? Lees hier alles wat u moet weten over verstopping.

Hoe vaak gaat een gezond iemand naar de WC?

Hoe vaak en hoeveel u naar de WC gaat, is vooral een persoonlijke kwestie. Drinkt u veel, dan zult u ook veel moeten plassen. Hetzelfde geldt voor onze eetgewoonten. Etenswaren zoals vlees en wit brood zijn moeilijker te verteren dan wanneer u een dieet volgt van fruit en groenten en vezelrijke producten.

Hoe ziet gezonde ontlasting eruit?

Mensen weten allemaal uit ervaring vaak goed hoe voedingsstoffen van invloed is op onze ontlasting. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken als uw ontlasting de ene dag afwijkt van uw ontlasting vorige week. Heeft u misschien veel vlees gegeten? Rode bietjes, mais, spinazie á la crème? Of een avondje (te) veel alcohol gedronken? Dit zult u zeker terugzien in de WC-pot.

Gezonde poep is bruin, tussen melk- en pure chocolade in. Het is zacht zonder te plakken, en stinkt niet bijzonder veel. Lichtgekleurde ontlasting komt vaak voor in combinatie met waterige ontlasting of diarree. In de meeste gevallen kan gesteld worden dat hoe donkerder de poep, des te droger de ontlasting en des te groter is de kans op verstopping. 

Tijdelijke afwijkende ontlasting

Een tijdelijke, onregelmatige stoelgang is niet ongewoon. Natuurlijk is het wel belangrijk dat er een duidelijke oorzaak aan te wijzen is voor deze onregelmatigheid, bijvoorbeeld buitenlands eten op vakantie, een feestje, of het kerstdiner. Zodra u weer ‘normaal’ eet en drinkt zullen de klachten verdwijnen.

Wanneer is er sprake van een problematische stoelgang?

Eet en drinkt u normaal en heeft u toch last van onregelmatige stoelgang? Dan kan het zijn dat er iets mis is met uw spijsverteringskanaal. Ook sommige medicijnen, problemen met de bekkenspieren of bij zwangerschap kunnen problemen ontstaan bij het poepen. Wanneer de klachten langdurig aanhouden is er een dringend advies om naar de huisarts te gaan.

Wat is obstipatie?

Met obstipatie, constipatie of verstopping bedoelen we hetzelfde; het poepen gaat moeilijk, is pijnlijk of gaat helemaal niet. Mocht er toch iets in het toilet belanden dan zijn dit vaak droge keutels, soms zelfs met een beetje bloed. U krijgt last krijgen van buikkrampen, pijn aan de anus, opgeblazen gevoel, verlies van eetlust, hoofdpijn, misselijkheid, en sommige mensen klagen ook over pijn in de onderrug.

Wat is er aan te doen?

Tips voor rten en drinken: In eerste instantie kunt u proberen om uw ontlasting wat zachter te krijgen met behulp van laxerend voedsel te eten. Banaan, pruimen, druiven, koffie, vanille-ijs, olijfolie, meer (water) drinken en vezelrijk voedsel kunnen hierbij helpen. Er zijn ook laxerende thee, druppels en drankjes te koop die verlichting kunnen brengen.

Meer bewegen: Maak een lange wandeling in de natuur. U zult er misschien niet zo veel zin in hebben, maar loop een blokje om. Bewegen is niet alleen goed voor de bloedcirculatie maar ook voor de stimulatie van het spijsverteringskanaal. Het is bewezen dat mensen na een wandeling van minimaal 15 minuten minder gestrest zijn dan daarvoor. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Betere houding: Wist u dat gehurkt poepen veel beter is dan zittend poepen? Wanneer u uw knieën optrekt en ietsje voorovergebogen zit, ontspant de kringspier van de anus zich waardoor de ontlasting veel makkelijker naar buiten komt. Nu hebben we liever niet dat iedereen op de WC-rand gaat staan, maar een laag krukje voor onder uw voeten kan het verschil maken.

Gaat het niet over?

Vraag dan een huisarts of medisch specialist om hulp en advies. Verstopping kan ook optreden als gevolg van ziekte, zoals multiple sclerose (MS), prikkelbare darmsyndroom (PDS), traagwerkende schildklier, diabetes (suikerziekte), coeliakie (glutenallergie), of kanker. Daarom is het belangrijk, dat u bij aanhoudende klachten medische hulp zoekt.

Naar de huisarts voor onderzoek

Wanneer u zonder enige aanwijzing al een langere tijd problemen heeft met het naar de WC gaan, kan een bezoekje aan de huisarts een heel goed idee zijn. De huisarts zal uw buik onderzoeken. Hij zal luisteren naar eventueel geborrel en proberen te voelen waar de blokkade zit. In sommige gevallen zal de huisarts een bloed en plas (urine) monster afnemen en laten onderzoeken om de oorzaak van de verstopping te proberen te achterhalen.

Naar de diëtist voor hulp en advies

In de meeste gevallen hebben problemen met de stoelgang geen medische reden, maar is het het gevolg van onze levensstijl en eetgewoonten. Bent u al bij de huisarts geweest, en deze heeft geen aanwijsbare reden voor de constipatie kunnen vinden? Vraag dan om een verwijskaart naar een diëtist bij u in de buurt.

Wat is een diëtist?

Een diëtist is een paramedische hulpverlener, gespecialiseerd in de energievoorziening (brandstof) voor het menselijk lichaam. We begrijpen allemaal dat een auto niet werkt wanneer we er de verkeerde brandstof ingooien, en zo is dat eigenlijk ook met ons lichaam. Eet u wel voldoende fruit en vezelrijk voedsel? Drinkt u voldoende, of misschien teveel? Misschien voelt u zich gestrest of depressief? Ook daar kan een ander voedings- en eetpatroon bij helpen, iets waar de diëtist advies bij geven.

Natuurlijk kunt u zonder verwijskaart een afspraak maken met de diëtist. Samen met de diëtist wordt bekeken welke veranderingen in uw voeding kunnen helpen met een meer positief toiletbezoek en een gezonder leven!

Het belang van de diëtist

Veel mensen denken dat de diëtist zich alleen bezighoudt met mensen die op dieet moeten. Niets is minder waar! We worden ons steeds bewuster van het feit dat de spreuk “Je bent wat je eet” geen gebakken lucht is. Wat we eten en drinken heeft niet alleen invloed op het gewicht, maar zeker ook op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Meer weten? Bel en maak een afspraak.

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. 

Contact

Mail: caroline@dietist.com

Telefoon: 06-10187245

KVK: 55948766

AVG

Locaties

Voeljewel Gezondheidscentrum

Vlietweg 14

2266 KA Leidschendam-Voorburg

Praktijk Huidzorg Oegstgeest

Gladiolenlaan 1A

2343 TP Oegstgeest

 

Aangesloten bij

Hadoks