06-10187245 caroline@dietist.com

Obstipatie (Verstopping darmen)

Sommige mensen moeten dagelijks drie keer naar de toilet, andere mensen maar eenmaal in de twee, drie dagen naar het toilet voor de grote boodschap. Wanneer is er sprake van obstipatie? Wat kan er gedaan worden om problemen met onze stoelgang te verhelpen, of in ieder geval te verbeteren? Lees hier alles wat te doen, als u last heeft van verstopping in de darmen.

Dit artikel is verdeeld in de volgende subsecties:

  1. Wat is obstipatie?
  2. Wanneer is er sprake van problematische stoelgang?
  3. Wat kunt u doen bij verstopping?
  4. Naar de diëtist voor hulp en advies

Wat is obstipatie?

Met obstipatie, constipatie of verstopping bedoelen we hetzelfde; het poepen gaat moeilijk, is pijnlijk of gaat helemaal niet. Mocht er toch iets in het toilet belanden dan zijn dit vaak droge keutels, soms zelfs met een beetje bloed. Bij obstipatie gaat het over verstopte ontlasting, niet over plassen. Plasproblemen worden hier niet behandeld.

Wat zijn de klachten bij obstipatie?

U kunt als gevolg van verstopping last krijgen van, onder andere;

Hoe vaak gaat een gezond iemand naar de WC?

Hoe vaak en hoeveel u naar de wc gaat, verschilt per persoon. Er is geen harde Wc-norm; bijna alle variaties tussen 3x per dag en 3x per week voor een grote boodschap is normaal. (Bij baby’s kan die variatie zelfs gaan van 7x per dag tot 1x per 7 dagen.) Drinkt u veel, dan zult u ook veel moeten plassen. Hetzelfde geldt voor voeding; hoe meer u eet, hoe vaker u zult moeten ontlasten. Daar komt nog bij dat niet alle etenswaren gelijk geschapen zijn. Vlees en wit brood zijn moeilijker te verteren en zitten langer in het lichaam dan fruit en groenten.

Hoe ziet gezonde ontlasting eruit?

Mensen weten allemaal uit ervaring vaak goed hoe voedingsstoffen van invloed is op onze ontlasting. U hoeft zich dan ook geen zorgen te maken als uw ontlasting de ene dag afwijkt van uw ontlasting vorige week. Heeft u misschien veel vlees gegeten? Rode bietjes, mais, spinazie á la crème? Of een avondje (te) veel alcohol gedronken? Dit zult u zeker terugzien in de Wc-pot. Gezonde poep is donkerbruin tot bruin, tussen melk- en pure chocolade in. Het is zacht zonder te plakken, en stinkt niet bijzonder veel. In de meeste gevallen kan gesteld worden dat hoe donkerder de poep, des te droger de ontlasting en des te groter de kans op verstopping. 

Hoe ziet “ongezonde” ontlasting eruit?

Afwijkingen aan gezonde ontlasting geven doorgaans een redelijke indicatie dat er iets mis is met de spijsvertering. Waterige ontlasting en diarree zijn duidelijke indicaties dat er iets mis is. Afwijkende kleuren van bruin (bijvoorbeeld groen, geel, grijs) of ontlasting met bloed duiden ook op een probleem. Belangrijkst is dat de ontlasting vanzelf weer normaal wordt, dik en bruin. Als dat niet het geval is, zeker in combinatie met andere gezondheidsklachten, dan is een huisartsbezoek aan te raden.

Wanneer is er sprake van een problematische stoelgang?

Een tijdelijke, onregelmatige stoelgang is niet ongewoon. Natuurlijk is het wel belangrijk dat er een duidelijke oorzaak aan te wijzen is voor deze onregelmatigheid, bijvoorbeeld buitenlands eten op vakantie, een feestje, of het kerstdiner. Zodra u weer ‘normaal’ eet en drinkt zullen de klachten verdwijnen. Ook sommige medicijnen, menstruatie, problemen met de bekkenspieren of bij zwangerschap (vooral aan het begin of juist na de bevalling) kunnen problemen ontstaan bij het poepen. Na een operatie kunt u ook problemen ondervinden. Tot slot, voedingsintoleranties en allergieën kunnen ook tot verstopping lijden.

Chronische ziekten als onderliggende oorzaak

Verstopping kan ook optreden als gevolg van ziekte, zoals multiple sclerose (MS), prikkelbare darmsyndroom (PDS), traagwerkende schildklier, diabetes (suikerziekte), coeliakie (glutenallergie), of kanker. Daarom is het belangrijk, dat u bij aanhoudende klachten medische hulp zoekt. Doorgaans is obstipatie niet gevaarlijk, maar als het een gevolg is van een onderliggende aandoening dan is het wel gevaarlijk voor u gezondheid om er niets aan te doen.

Verstopping bij baby’s en jonge kinderen

Obstipatie bij een baby uit zich vaak door problemen bij het poepen, waardoor de ontlasting hard en droog wordt. Dit kan de baby ongemak bezorgen en ouders bezorgd maken. Laat dit altijd onderzoeken, wellicht is er iets aan de hand, zoals koemelkallergie. Peuters en kleuters kunnen ook obstipatie ervaren, wat zich kan uiten in minder vaak naar de wc gaan en pijnlijke buikkrampen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende vezelrijk voedsel eten en goed gehydrateerd blijven om deze problemen te voorkomen. (Lees hier meer over spijsverteringsproblemen bij jonge kinderen.)

Wat is functionele obstipatie?

Functionele obstipatie is een aandoening waarbij mensen herhaaldelijk problemen hebben met de stoelgang zonder dat er een duidelijke onderliggende medische oorzaak is. Het wordt “functioneel” genoemd omdat het meestal wordt toegeschreven aan problemen met de normale darmfunctie en niet aan een structureel of organisch probleem in de darmen.

Wat kunt u doen bij verstopping?

Het beste wat u kunt doen tegen constipatie is proberen deze voortaan te voorkomen. De kans op verstopping kunt u in de toekomst verkleinen kan door vezelrijker te eten, meer te drinken, meer te bewegen en wellicht de manier waarop u poept iets aan te passen. Een net iets andere zithouding kan veel helpen. 

Drink meer en eet meer vezelrijke voeding

Wat eten bij obstipatie? In eerste instantie kunt u proberen om uw ontlasting wat zachter te krijgen met behulp van laxerend voedsel te eten. Eet meer natuurlijke laxeermiddelen, zoals druiven, koffie, vanille-ijs, olijfolie, meer (water) drinken en vezelrijk voedsel kunnen hierbij helpen. Er zijn ook laxerende thee, druppels en drankjes te koop die verlichting kunnen brengen. (Overdrijf niet met laxerend voedsel, anders heeft u direct diarree na de verstopping.)

Meer bewegen

Maak een lange wandeling in de natuur. U zult er misschien niet zo veel zin in hebben, maar loop een blokje om. Bewegen is niet alleen goed voor de bloedcirculatie maar ook voor de stimulatie van het spijsverteringskanaal. Het is bewezen dat mensen na een wandeling van minimaal 15 minuten minder gestrest zijn dan daarvoor. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Betere houding

Wist u dat gehurkt poepen veel beter is dan zittend poepen? Wanneer u uw knieën optrekt en ietsje voorovergebogen zit, ontspant de kringspier van de anus zich waardoor de ontlasting veel makkelijker naar buiten komt. Nu hebben we liever niet dat iedereen op de WC-rand gaat staan, maar een laag krukje voor onder uw voeten kan het verschil maken.

Naar de diëtist voor hulp en advies

In de meeste gevallen hebben problemen met de stoelgang geen medische reden, maar is het het gevolg van onze levensstijl en eetgewoonten. Bent u al bij de huisarts geweest, en deze heeft geen aanwijsbare reden voor de constipatie kunnen vinden? We begrijpen allemaal dat een auto niet werkt wanneer we er de verkeerde brandstof ingooien, en zo is dat eigenlijk ook met ons lichaam. Eet u wel voldoende fruit en vezelrijk voedsel? Drinkt u voldoende, of misschien teveel? Misschien voelt u zich gestrest of depressief? Ook daar kan een ander voedings- en eetpatroon bij helpen, iets waar de diëtist advies bij geven.

Het belang van de diëtist

Veel mensen denken dat de diëtist zich alleen bezighoudt met mensen die op dieet moeten. Niets is minder waar! We worden ons steeds bewuster van het feit dat de spreuk “Je bent wat je eet” geen gebakken lucht is. Wat we eten en drinken heeft niet alleen invloed op het gewicht, maar zeker ook op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Meer weten? Bel en maak een afspraak.

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. Lees meer op mijn blog!