06-10187245 caroline@dietist.com

Leer etiketten lezen! 

Leer etiketten lezen voor een gezonde en bewuste levensstijl! Als slimme consument is het essentieel om volledig te begrijpen wat er op voedingsetiketten staat. Hier zijn enkele belangrijke tips om jou te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes tijdens het winkelen:

1) Neem de tijd om de ingrediëntenlijst te checken. Kijk naar de achterkant van verpakte voeding om een overzicht te krijgen van alle gebruikte ingrediënten. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt.

2) Let op de benaming van ingrediënten. Fabrikanten gebruiken vaak verschillende namen voor dezelfde stoffen. Door deze te herkennen, kun je bewustere keuzes maken over wat je wilt consumeren.

3) Houd rekening met allergenen. Controleer op symbooltjes die aangeven of er allergenen, zoals noten of gluten, in het product zitten. Zo voorkom je ongewenste reacties.

4) Begrijp het gebruik van E-nummers. Deze codes dienen als hulpstoffen of conserveringsmiddelen. Door te weten wat ze betekenen, kun je beter inschatten of het product geschikt is voor jou.

5) Laat je niet misleiden door “Light” labels. Dit betekent niet altijd minder calorieën. Let in plaats daarvan op de totale voedingswaarde om een weloverwogen keuze te maken.

6) Let op de portiegrootte. Soms lijkt een product minder calorieën te bevatten, maar dat komt doordat de portiegrootte kleiner is. Zorg ervoor dat je het aantal porties in een verpakking begrijpt om overmatige inname te voorkomen.

7) Herken synoniemen voor suiker. Glucose, fructose en andere termen worden vaak gebruikt als verborgen suikers. Door ze te herkennen, kun je suikerrijke producten vermijden.

8) Lees de lijst van toevoegingen zorgvuldig. Zo weet je welke stoffen aan het product zijn toegevoegd. Als bewuste consument kun je zo beter beslissen welke producten je wel of niet wilt consumeren.

9) Let op de verplichte informatie op het etiket, zoals de naam van het levensmiddel, eventuele allergenen, netto hoeveelheid van het product, houdbaarheidsdatum, bewaarvoorschriften, fabrikant of verkoper/importeur, gebruiksaanwijzing (indien nodig), land van oorsprong, alcoholpercentage (indien meer dan 1,2% alcohol), en voedingswaardevermelding. Deze informatie helpt je om een weloverwogen keuze te maken en past bij jouw gezonde levensstijl.

10) Let tenslotte op de Nutri-Score: een voedselkeuzelogo dat producten een score geeft van A (groen) tot en met E (rood) op basis van hun samenstelling. Het kan verwarrend zijn, omdat het niet altijd de gezondheid van een product nauwkeurig weergeeft.

Al met al, door aandacht te besteden aan voedingsetiketten en deze tips toe te passen, kun je weloverwogen keuzes maken en werken aan een gezondere levensstijl.