Lastige eters
Jonge kinderen zijn dikwijls lastige eters (of moeilijke eters) in de zin dat ze hun opgediende maaltijden niet opeten of zelfs niet aanraken. Als dit af en toe gebeurt, dan is dit normaal, maar sommige kinderen zitten elke dag in de weerstand modus. Hoe kunnen ouders dit gedrag bij hun kinderen veranderen, zodat ze weer gezonde eters worden?
Veel ouders voelen zich vaak machteloos, als ze van alles proberen, maar het gedrag niet verandert. Gelukkig kan de kinderdiëtetiek hier uitkomst bieden; samen met de kinderdiëtist kunnen ouders een plan samenstellen om hun lastige eter weer aan tafel te krijgen.
Dit artikel is verdeeld in de volgende subsecties:
- Wat is een lastige eter?
- Hoe kan ik het beste omgaan met moeilijke of lastige eters?
- Wat als er meer aan de hand is met de lastige eter?
Wat is een lastige eter?
Met “lastige eters” of “moeilijke eters” bedoelen we meestal jonge kinderen tot 6 jaar die problemen hebben met het eten van producten met de juiste voedingsstoffen. Het is heel normaal dat jonge kinderen niet altijd willen eten wat de pot schaft, of een maaltijd over willen slaan. Op zich is dit absoluut geen probleem.
Het wordt wel een probleem wanneer dit iedere dag voorkomt. Het kind kan daardoor een tekort aan gezonde bouwstoffen binnenkrijgen en dit kan van invloed zijn op de groei en de ontwikkeling.
Hoe komt het dat sommige kinderen eetproblemen ontwikkelen?
Er is niet zomaar één antwoord op deze vraag te geven. Eetproblemen kunnen ontstaan, omdat de ouder/verzorger moeite heeft met het maken van gezonde maaltijden, of als een kind een sterk karakter heeft waar de ouder niet goed mee om kan gaan. Kinderen met autisme, een gebrekkige eetlust, of een rommelige, gestreste thuissituatie kunnen eetproblemen ontwikkelen.
Verder kunnen medicijngebruik, routines en gewoonten binnen het gezin van invloed zijn.
Mijn kind is een lastige eter, wat nu?
Gelukkig is het mogelijk om eetproblemen bij jonge kinderen te verminderen of zelfs tot het verleden te laten zijn.
- De eerste stap is uiteraard om te onderzoeken waarom het kind eetproblemen heeft.
- Vervolgens is het goed om te kijken of er lichamelijke problemen zijn waarom het kind sommige dingen niet kan of wil eten. Bedenk of de manier waarop het eten wordt aangeboden misschien anders of beter kan; of de juiste hoeveelheid voedsel wordt aangeboden; en hoe vaak eten wordt aangeboden?
- Tenslotte, stimuleer het kind voldoende in het proberen van nieuwe smaken. 99 van de 100 gevallen zijn op te lossen met een verandering van gewoonten en de hoeveelheid benodigd voedsel vast te stellen.
Hoe kan ik het beste omgaan met moeilijke of lastige eters?
Een goed begin is het halve werk. Problemen met eten ontstaan meestal in de peuterleeftijd, wanneer het kind voor het eerst voedsel aangeboden krijgt met nieuwe structuren en nieuwe smaken. Het is goed om te weten dat het aanbieden van nieuwe smaken of voedsel bij peuters gemiddeld 5 x aangeboden dient te worden voordat zij een smaak kunnen identificeren.
Geeft u uw peuters voor het eerst worteltjes of ander vast voedsel? Laat u niet ontmoedigen door het verschrikte, geschrokken gezichtje en het gekwijl van uw kleintje. Dat is enkel omdat de smaak (nog) niet herkend wordt.
Geef het goede voorbeeld
Geef zelf het goede voorbeeld, en eet mee. Peuters en jonge kinderen in het algemeen kijken en kopiëren. Als uw kleintje ziet dat u heerlijk zit te smullen, zal hij of zij geneigd zijn uw gedrag te kopiëren en hetzelfde te doen.
Maak van etenstijd een gezellig moment
Vooral met moeilijke eters is het belangrijk dat er tijdens de etenstijd zo min mogelijk stress is. Zet de tv uit, leg de mobieltjes weg en eet met zijn allen aan een tafel. Heb aandacht voor elkaar, voer een gesprek en bouw een band op.
Schep realistische verwachtingen
U kunt natuurlijk niet verwachten dat uw peuter een bord vol macaroni wegwerkt of spruitjes met mosterdsaus enorm lekker gaat vinden. Er zijn nou eenmaal etenswaren, die niet iedereen lust, en dat is prima. Voor jonge kinderen is het bovendien veel gezonder om 5 x per dag een kleine maaltijd te nuttigen, al dan niet met gezonde snackmomenten tussendoor.
Bereid afwisselend eten
Heeft uw peuter aangegeven, dat hij de gekookte erwtjes met worteltjes niet lust? Probeer beide producten anders aan te bieden. De kinderdiëtist kan u helpen met gezonde recepten en tips die vooral door peuters en kleuters lekker gevonden worden. Geef niet te snel op! Bied ook niet altijd een alternatief aan, tenzij u het niet erg vindt om voor ieder gezinslid apart te koken.
Recepten en kookboeken
Er zijn ook diverse recepten, kinderkookboeken en receptenboeken waar u inspiratie uit kunt halen. U bent als ouder absoluut niet de enige die tegen dit type probleem aan is gelopen. Heel veel andere ouders hebben slimme recepten bedacht, die lastige eters toch aan het eten hebben gekregen.
Het “Grote KinderKoekBoek” van Karin Luiten of “Lust ik wel!” van het Voedingscentrum staan vol met goede suggesties. Het staat vol met kindergerechten en recepten voor moeilijke eters. Dit soort recepten kunt u ook gebruiken als basis voor volwassenen die moeilijke eters zijn.
Wat als er meer aan de hand is met de lastige eter?
Sommige kinderen ontwikkelen al op jonge leeftijd een eetstoornis. Vooral meisjes zijn hier erg vatbaar voor, maar ook steeds meer jongens krijgen hiermee te maken. In de meeste gevallen ligt de oorzaak hier bij sociale druk en acceptatie.
Kinderen met een vorm van autisme kunnen ook moeilijke eters zijn. Door hun geestelijke beperking is het voor deze groep vaak moeilijk om veranderingen te accepteren. Een ‘verandering’ die maken heeft met vreemde smaken en structuren in de mond stoppen kan voor deze kinderen heel erg moeilijk zijn.
Hoe kan de diëtist helpen?
Heeft u een kind met eetproblemen? Vraag om hulp aan een kinderdiëtist. De diëtist kan u helpen met bepalen welke voedingsstoffen voor uw kind belangrijk zijn, en in welke voeding deze belangrijke bouwstoffen te vinden zijn. Daarnaast kan een kinderdiëtist u ook helpen met het geven van lekkere, peutergerichte recepten en ideeën om van de maaltijd-tijd een positieve ervaring te maken.
Persoonlijk advies
Is uw kind gewoon koppig, of is er sprake van een stoornis of afwijking? Een kinderdiëtist kan hulp bieden en advies geven bij eetproblemen, ongeacht de oorzaak. De diëtist zal na een gesprek en wellicht enkele lichamelijke onderzoeken (zoals een bloedtest of een onderzoek van de ontlasting) samen met u een behandelplan maken, afgestemd op het jonge kind, de peuter zelf.
De omstandigheden waarbinnen het gehele gezin eet, wordt daar dan bij betrokken.
Bel vandaag nog voor een afspraak
Het eetpatroon van een peuter is vaak bepalend voor het eetpatroon tot jong volwassenheid en zelfs daarna. Hoe eerder u de slechte eetgewoonten van uw kind de kop in drukt, des te beter voor het hele gezin. De kosten worden volledig vergoed krijgen van uw ziektekostenverzekering.
Wacht niet te lang met het vragen om advies! Ook zonder verwijskaart bent u van harte welkom bij de praktijk!
Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. Lees meer op mijn blog!