Frisdranken vergeleken
Zo nu en dan ga ik als diëtist op veldwerk en bekijk ik wat er aan gezonde, ongezonde of interessante producten te koop is. Ditmaal heb ik eens frisdranken vergeleken. Frisdranken onderling, maar ook met andere suikerhoudende dranken. Toen schrok ik een beetje van de suikergehaltes. Lees hieronder verder wat ik zag.
Frisdranken en suiker
De rol van een te hoge suikerinname, in relatie tot o.a. obesitas en diabetes, is niet omstreden. De introductie van frisdranken met nóg meer suiker dan het huidige aanbod zie ik dus zeker niet als een goede ontwikkeling. Twee populaire dranken heb ik uitgezocht; Cheerwine en Mountain Dew. Het leek me nuttig en interessant om deze frisdranken nader te onderzoeken. Om die reden heb ik deze frisdranken vergeleken met andere frisdranken en sappen.
Noot: het beste is natuurlijk om helemaal geen frisdrank te drinken, maar het is natuurlijk niet zo, dat alle frisdranken uit hetzelfde hout gesneden zijn.
Suikerhoudende dranken vergeleken
Hieronder zal ik kort bespreken wat er gemiddeld in één blikje (330-355ml) aan suiker aanwezig is;
- Pepsi 41g
- Bitter Lemon 24g
- Coca-Cola 40g
- Seven-Up 39g
- Dr. Pepper 41g
- Fanta 31g
- Sprite 39g
- Fernandes 40g
Vrijwel alle frisdranken bevatten ongeveer ~40g suiker.
Ter vergelijking heb ik hier nog wat andere suikerhoudende dranken (energiedrank, ijsthee, ijskoffie, fruitsappen; één glas is ~200ml) genoteerd, die vaak als alternatief voor frisdrank worden gedronken.
- Red Bull 27g
- AA-drink (330ml flesje) 49g
- Lipton Iced Tea (glas) 16g
- Starbucks Frappucino 66g
- Appelsap (glas) 22g
- Sinasappelsap (glas) 20g
De suikergehaltes van Cheerwine en Mountain Dew zijn als volgt;
- Cheerwine 42g
- Mountain Dew 46g
De minst verstandige keuzes, die er zijn, qua suikergehalte, blijken de AA-drink en de Starbucks Frappuccino te zijn. Mijn vermoeden ten aanzien van de nieuwe frisdranken bleek dus juist, zowel Cheerwine als Mountain Dew bevatten per blikje meer suiker dan de bestaande alternatieven.
Terwijl de bestaande alternatieven al zeker teveel suiker bevatten. Kijk dus goed uit wat je koopt in de winkel! Neem als leidraad ~40g suiker, als een merk daar duidelijk boven komt dan is dit een zeer energierijke keuze en als diëtist zou ik dat afraden.
Light-variant beter alternatief
Voor alle light-varianten (zoals Coca-Cola Zero, Coca-Cola Light, Fanta Zero, Diet Pepsi (Max), Diet Mountain Dew, enz.) geldt dat het suikergehalte rond de 0 gram is. Zoetstoffen als Stevia en aspartaam geven de frisdrank dan de zoete smaak. Als er dus toch frisdrank gedronken wordt, zijn light-/zerovarianten echt betere alternatieven. (Hierbij ga ik even voorbij aan de controverse rondom aspartaam. In dit blog focus ik me even alleen op suiker.)
Het is redelijk bekend dat light-fridranken beter zijn dan “gewone” suikerhoudende frisdranken, maar het lijkt me goed om dat hier opnieuw te benadrukken.