06-10187245 caroline@dietist.com

Drinkvoeding

Er zijn verschillende soorten drinkvoeding op de markt. Maar wat zit er in en voor wie is drinkvoeding bestemd? Er zijn veel misverstanden over het gebruik van vloeibaar voedsel. Hieronder leg ik dat graag uit.

Wat is drinkvoeding?

Drinkvoeding is een “drankje” dat de meest belangrijke voedselsupplementen bevat, die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De meeste soorten vloeibaar voedsel bevatten vetten, calorieën, eiwitten, vitamines, koolhydraten en mineralen. Drinkvoeding wordt vaak gebruikt als een manier om de voedingsinname energierijker en eiwitrijker te maken. Drinkvoeding wordt veel ingezet om mensen die, volgens de definitie, ondervoed zijn of daar risico op lopen. 

Wat is medische voeding?

Medische voeding is speciaal samengestelde voeding, die u kunt gebruiken in geval van ondervoeding. Belangrijk is dus om te vermelden dat niet alle drinkvoeding per se ook medische voeding is. Er bestaan zat commerciële varianten van drinkvoeding, die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn bij supermarkten en webshops en niet worden voorgeschreven door arts of diëtist. 

Daarentegen is medische voeding ook verkrijgbaar in niet-vloeibare varianten en als sondevoeding. 

Wat is sondevoeding?

Een andere manier om voeding tot ons te krijgen is met gebruik van sondevoeding. In tegenstelling tot vloeibaar voedsel, hoef je bij sondevoeding helemaal niet meer te slikken. Sondevoeding zorgt ervoor, dat het vloeibare voedsel direct in de maag of in het spijsverteringskanaal afgeleverd wordt. Het is geschikt voor mensen, die moeite hebben met het kauwen, slikken, verteren van voedsel of geen eetlust hebben. Sondevoeding dient te worden voorgeschreven en toegediend door een medische hulpverlener.

Voor wie is drinkvoeding bestemd?

Vloeibare voeding is bedoeld voor mensen, die tijdelijk of chronisch moeite hebben met eten. Dit kan zijn vanwege een lichamelijke aandoening of ziekte, maar ook de geestelijke gezondheid kan hierin een grote rol spelen. Zo zijn er producten voor zuigelingen die ondergewicht vertonen, ouderen die geen eetlust meer hebben, maar ook voor mensen die als gevolg van een operatie, beroerte, of lichamelijke aandoening moeite hebben met kauwen of slikken.

Welk soort drinkvoeding is goed voor u?

Er zijn heel veel verschillende soorten drinkvoeding en meestal is het verkrijgbaar in verschillende smaken. Er is drinkvoeding verkrijgbaar als sap, oplospoeder, yoghurtdrink of in melkachtige vorm; in verschillende smaken, zoals appel, vanille, aardbei en cappuccino, maar ook “neutraal” voor wie dat wil. Denk daarbij niet alleen drinkvoeding uit een flesje, maar in brede zin van “vloeibaar vloedsel”; desserts, fruithapjes, crème pudding en soep. Grote fabrikanten maken qua smaak en textuur ook onderscheid voor leeftijdsgroepen, zoals kinderen en senioren. 

Drinkvoeding kan verrijkt zijn op basis van extra vezels, mineralen, proteine en calorieen. Dit hangt uiteraard samen met de wens en klacht van de client. De meeste vormen van vloeibaar voedsel zijn het beste koud te drinken. In de zomer kan het ook raadzaam zijn om er een smoothie van te maken, of zelfs in te vriezen en in ijsjesvorm te eten. Ik ben volledig op de hoogte van het aanbod van diverse fabrikanten en kan u goed adviseren over welke soorten in welke situaties het meest geschikt zijn.

Wat zijn bekende merken van drinkvoeding?

De bekendste fabrikanten zijn;

  • Abbott Nutrition
  • Fresenius
  • Nestlé Health Science
  • Nutricia  
  • GLNP

Deze fabrikanten bieden het breedste assortiment van drinkvoeding in Nederland. Daarnaast zijn er kleinere, specialistische fabrikanten, die zich richten op drinkvoeding voor zeer specifieke toepassingen, zoals probiotica van Winbiotic. 

Hoe krijg ik drinkvoeding in huis?

U kunt drinkvoeding online bestellen via webshops als Drogist.nl, Onlinedrogist.nl en Benushop.nl of via organisaties als Sorgente en Mediq.nl, maar er zijn ook apotheken, zorgwinkels en zelfs supermarkten, die drinkvoeding verkopen. Let er wel op, dat drinkvoeding niet vergoed wordt zonder voorschrift van een behandelend art of diëtist. Als u direct wil bestellen, maar wel recht heeft op vergoeding, kunt u het best dus even contact opnemen met arts of diëtist. 

Wat kan een diëtist precies doen?

De diëtist is een paramedische specialist, gespecialiseerd op het gebied van voedingsmiddelen. Een diëtist bepaalt per persoon welke voedingsmiddelen belangrijk zijn om uw lichamelijke gezondheid te bevorderen. In de meeste gevallen gaat het om gewichtstoename te bevorderen, maar een diëtist kan ook helpen bij gewichtsverlies.

Inmiddels beschik ik over uitgebreide ervaring op het gebied van medische voeding, waaronder drink- en sondevoeding. Indien het nodig is om medische voeding thuis te gebruiken, kan ik deze voor u regelen en u hierbij deskundige begeleiding bieden. 

Hoe gaat de diëtist te werk?

Allereerst zal ik een intakegesprek plannen. Hierin zal bepaald worden wat jouw persoonlijke behoefte is. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke factoren zoals gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en energieverbruik wordt vastgesteld wat jouw lichaam nodig heeft. Vervolgens zal ik dieetadvies geven welke drinkvoeding in uw geval het beste is.

Wordt drinkvoeding vergoed door de ziektekostenverzekering?

Wanneer u een medische verwijzing heeft voor een diëtist, kunt u aanspraak maken op vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering. In de basisverzekering is een vergoeding van de eerste drie uur opgenomen. Sommige aanvullende verzekeringen hebben een meer uitgebreide dekking. Wilt u meer weten voor uzelf, een familielid of iemand waar u zorg voor draagt? Neem contact met mij op en maak een afspraak!

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit.

Contact

Mail: caroline@dietist.com

Telefoon: 06-10187245

KVK: 55948766

AVG

Locaties

Voeljewel Gezondheidscentrum

Vlietweg 14

2266 KA Leidschendam-Voorburg

Praktijk Huidzorg Oegstgeest

Gladiolenlaan 1A

2343 TP Oegstgeest

 

Aangesloten bij

Hadoks