06-10187245 caroline@dietist.com

Drinkvoeding

Er zijn situaties waarbij u tijdelijk aangewezen bent op drinkvoeding; na een operatie, bij bepaalde chronische aandoeningen of als slikken een tijdje minder gemakkelijk gaat. In dat geval moet u wel voldoende voedingsstoffen binnen krijgen en dan is drinkvoeding een oplossing. Er zijn verschillende soorten drinkvoeding op de markt, maar welke precies, waarom precies en voor wie is vloeibare voeding bestemd?

Als diëtist help ik u graag aan de juiste drinkvoeding; er is namelijk veel mogelijk en veel keuze.

Dit artikel is verdeeld in de volgende subsecties:

 1. Wat is drinkvoeding?
 2. Voor wie is drinkvoeding bestemd?
 3. Wat kan een diëtist precies doen?

Wat is drinkvoeding?

Drinkvoeding is een “drankje” dat verrijkt is met voedingssupplementen, die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De meeste soorten vloeibare voeding zijn calorierijk en eiwitrijk, zodat de consument kan aansterken. Dat hoeft echter niet; drinkvoeding kan en wordt ook verrijkt met koolhydraten, vitamines en mineralen.

Eiwitrijke drinkvoeding wordt voornamelijk ingezet om mensen die, volgens de medische definitie, ondervoed zijn (of daar risico op lopen) en deze voeding nodig hebben om aan te komen. 

Wat is medische voeding?

Medische drinkvoeding is speciaal samengestelde voeding, die u kunt gebruiken in geval van ondervoeding of om aan te sterken. Belangrijk is dus om te vermelden, dat niet alle drinkvoeding dus ook medische voeding is.

 • Er bestaan veel commerciële varianten van drinkvoeding, die niet bedoeld zijn voor medische redenen. Denk aan alle sportdrankjes die bijvoorbeeld verkrijgbaar zijn bij supermarkten en webshops en niet worden voorgeschreven door arts of diëtist.
 • Medische voeding is ook verkrijgbaar in niet-vloeibare varianten, zoals repen en poeders.

Wat is sondevoeding?

Sondevoeding (infuus) is ook een vorm van medische voeding. Een andere manier om voeding tot ons te krijgen is met gebruik van sondevoeding. In tegenstelling tot vloeibaar voedsel, hoef je bij sondevoeding helemaal niet meer te slikken. Sondevoeding zorgt ervoor, dat het vloeibare voedsel direct in de maag of in het spijsverteringskanaal afgeleverd wordt.

Het is geschikt voor mensen, die moeite hebben met het kauwen, slikken, verteren van voedsel of geen eetlust hebben. Sondevoeding dient te worden voorgeschreven en toegediend door een medische hulpverlener.

Voor wie is drinkvoeding bestemd?

Vloeibare voeding is bedoeld voor mensen, die tijdelijk of chronisch moeite hebben met vast eten. Zo zijn er producten voor;

 • Zuigelingen die ondergewicht vertonen (of met laag geboortegewicht)
 • Ouderen die als gevolg van neerslachtigheid of eenzaamheid geen eetlust meer hebben (geestelijke gezondheid)
 • Mensen die als gevolg van een operatie moeite hebben met kauwen of slikken.
 • Mensen die als gevolg van een lichamelijke aandoening, zoals, beroerte, COPD, diabetes of Parkinson, moeite hebben met kauwen of slikken.

drinkvoeding_doelgroepen

Wat zijn bekende merken van vloeibare voeding?

De bekendste fabrikanten zijn;

 • Abbott Nutrition
 • Fresubin
 • Ensure drinkvoeding
 • Delical drinkvoeding
 • Fresenius
 • Nestlé Health Science
 • Nutricia (Nutridrink)
 • GLNP

Deze fabrikanten bieden het breedste assortiment van drinkvoeding in Nederland. Daarnaast zijn er kleinere, specialistische fabrikanten en zij die zich richten op specifieke toepassingen, zoals Tefa, Eurocept, Calogen, Cubitan, Enlive, Vital en de probiotica van Winbiotic. 

Hoe krijg ik drinkvoeding in huis?

U kunt zelf drinkvoeding online bestellen via webshops als;

 • Drogist.nl
 • Onlinedrogist.nl
 • Benushop.nl
 • organisaties als Sorgente, Kompas en Mediq.nl.

Er zijn ook apotheken, zorgwinkels (inclusief Kruidvat) en zelfs supermarkten, die drinkvoeding verkopen.

Als u direct wil bestellen, kunt u het best dus even contact opnemen met arts of diëtist. Zij weten of en in hoeverre u recht heeft op vergoeding.

Wat kan een diëtist precies doen?

Een diëtist bepaalt per persoon welke voedingsmiddelen belangrijk zijn om uw lichamelijke gezondheid te bevorderen. Inmiddels beschik ik over uitgebreide ervaring op het gebied van medische voeding. Indien het nodig is om medische voeding thuis te gebruiken, kan ik deze voor u regelen en u begeleiden. 

Hoe gaat de diëtist te werk?

Allereerst zal ik een intakegesprek plannen. Hierin zal bepaald worden wat uw persoonlijke behoefte is. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke factoren zoals gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en energieverbruik wordt vastgesteld wat uw lichaam nodig heeft. 

De precieze hoeveelheid drinkvoeding is erg belangrijk, omdat het een verrijkt product is met macro- en micronutriënten; het is onverstandig om zomaar flesjes te bestellen en te drinken naar eigen inschatting.

Wordt drinkvoeding vergoed door de ziektekostenverzekering?

Wanneer u een medische verwijzing heeft voor een diëtist, kunt u aanspraak maken op vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering. Als u direct wil bestellen, kunt u het beste even contact opnemen met arts of diëtist. Zij weten of en in hoeverre u recht heeft op vergoeding.

Wilt u meer weten voor uzelf, een familielid of iemand waar u zorg voor draagt? Neem contact met mij op en maak een afspraak!

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. Lees meer op mijn blog!