06-10187245 caroline@dietist.com

3 redenen om calorieën te tellen (& 1 tip!) 

Calorie-restrictie is een prima methode om af te vallen, maar waarom werkt het eigenlijk? Hieronder drie redenen en een tip om calorie-restrictie succesvol te maken. 

1) Het lichaam verbrandt vet tijdens een calorie-tekort

Calorieën zijn een maatstaf voor de energie-inname van voedsel. Als je minder calorieën inneemt dan je verbruikt, ontstaat er een tekort aan calorieën in je lichaam. Dit dwingt je lichaam om de opgeslagen calorieën, zoals lichaamsvet, te gebruiken om aan de energiebehoefte te voldoen. Dit leidt tot het verbranden van vet, wat resulteert in gewichtsverlies.

2) Let op het aantal calorieën dat u eet

Door het tellen van calorieën krijg je meer inzicht in de voedingswaarde van verschillende voedingsmiddelen. Dit kan je helpen om bewuste keuzes te maken en je te concentreren op voedingsmiddelen die minder calorieën bevatten maar wel voedzaam zijn. Bijvoorbeeld, je kunt ontdekken dat suikerhoudende frisdranken veel calorieën bevatten maar weinig voedingswaarde bieden. In plaats daarvan kun je gezondere alternatieven kiezen, zoals water, ongezoete thee, vers fruit of gegrilde groenten, die minder calorieën bevatten en meer voedingsstoffen leveren.

3) Veel van weinig is ook veel

Calorieën tellen helpt bij het begrijpen van portiegroottes. Mensen eten vaak te veel, bijvoorbeeld door grote borden vol te scheppen of door onbewust te snacken tijdens het tv-kijken. Door calorieën te tellen, leer je de calorie-inhoud van porties en kun je jezelf trainen om kleinere borden te gebruiken en bewuster te zijn van snackgewoonten. Dit kan helpen bij het beheersen van je calorie-inname en het bereiken van een gezonder gewicht. 

4) Eet genoeg proteine

Een gebruikelijke richtlijn is om ongeveer 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren tijdens calorie restrictie. Deze aanbeveling kan variëren afhankelijk van je specifieke doelen en individuele omstandigheden. Als je bijvoorbeeld regelmatig aan krachttraining of intensieve fysieke activiteiten doet, kan het nodig zijn om aan de hogere kant van het spectrum te zitten. Ook in geval van zwangerschap, wondgenezing of aandoeningen als COPD mag de eiwitinname een hoger zijn.