06-10187245 caroline@dietist.com

Buikpijn

Iedereen heeft er wel eens last van: buikpijn. In de meeste gevallen trekt het snel weer weg en weet u wat de oorzaak is (eten, ongesteldheid). Wat moet u doen als u vaker buikpijn heeft, of de buikpijn niet meer wegtrekt? Wanneer moet u zich zorgen maken? Lees dit artikel en kom meer te weten over de verschillende soorten buikpijn. 

Dit artikel is opgedeeld in de volgende subsecties:

 • Welke organen zitten er in onze buik?
 • Veel voorkomende oorzaken van (ongevaarlijke) buikpijn
 • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen
 • Wat kan ik doen om de buikpijn of buikkramp te verminderen?
 • Wanneer moet ik naar de dokter?

Welke organen zitten er in onze buik?

De buik, ook wel buikholte genoemd, is gevuld met organen. Wanneer u pijn in uw buik hebt, is het handig om te weten welke organen deze pijn veroorzaken. Hier volgt een opsomming van de buikorganen, en waar u ze kunt vinden:

 • De lever ligt aan de rechterkant van uw lichaam, boven in de buikholte vlak achter de ribben
 • De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de onderkant van de lever aan
 • De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif 
 • Vanuit de maag komt voedsel in de dunne darm terecht. Het duodenum (twaalfvingerige darm) is het de eerste gedeelte van de dunne darm dat in het verlengde van de maag ligt
 • De dunne darm gaat over in de dikke darm (colon). Het begin van het colon bevindt zich rechtsonderin de buik, en ligt in een soort boogvorm (een omgekeerde U) in de buikholte 
 • De endeldarm is het laatste gedeelte van de dikke darm net boven de sluitspier
 • De alvleesklier ligt aan de bovenkant tegen de maag, de onderkant ligt tegen de dunne darm
 • De nieren hebben de grootte van een vuist en bevinden zich onder de ribben achter in de buikholte
 • De blaas bevindt zich onderaan in de buik, achter het schaambeen
 • De baarmoeder ligt aan de voorkant tegen de blaas aan. Aan de achterkant (de rugzijde) van het lichaam ligt de baarmoeder tegen de endeldarm rectum aan

Zoals u ziet, is het een drukke bedoening in onze buik. Wanneer u buikpijn heeft, kan de plaats van de pijn al een eerste aanwijzing zijn waarom u klachten hebt. 

Veel voorkomende oorzaken van (ongevaarlijke) buikpijn

Het hebben van pijn in de buik kan verschillende redenen hebben. Meestal komt het door iets dat u gegeten heeft (te veel, te vet, te kruidig). Stress, verstoppingen en ongesteldheid kunnen buikpijnklachten veroorzaken. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook zorgen voor kramp in de buik of irritatie van het spijsverteringskanaal. 

Voedselvergiftiging 

Wanneer u vrij snel na het nuttigen van een maaltijd buikkramp krijgt, kan dit het gevolg zijn van het eten van bedorven of niet goed bereid voedsel. In de meeste gevallen resulteert dit in buikkramp en diarree. U kunt er ook van gaan overgeven. In de meeste gevallen trekt de buikkramp snel weg en is ook de eventuele diarree binnen enkele dagen verdwenen. 

Buikgriep

Een buikgriep is het gevolg van een virus. Vaak gaat de buikpijn gepaard met misselijkheid en diarree. Er bestaat geen geneesmiddel tegen buikgriep. Het lichaam moet het virus zelf opruimen. De meeste mensen zijn na één of twee dagen weer op de been. Na vier dagen zijn de klachten verdwenen.

Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen

Sommige mensen zijn overgevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen en krijgen daarom buikpijn. Dit zijn de meest voorkomende voedingsmiddelen:

Zuivel

Zuivelproducten zijn melk, en alles wat van melk gemaakt kan worden zoals kaas, kwark, yoghurt en boter. Zuivel is heel voedzaam en een bron van eiwitten en calcium, maar bevat ook lactose. 15% van de Nederlanders kan dit melksuiker niet goed afbreken. In dit geval is er sprake van lactose intolerantie, wat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.

Peulvruchten & Kool

Bonen en linzen bevatten veel eiwitten, koolhydraten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Broccoli, bloemkool, witte kool en spruitjes zijn heel gezond en bevatten veel voedingsstoffen. Sommige mensen krijgen na het eten hiervan een opgeblazen gevoel en buikpijn. 

Koolzuurhoudende dranken

Frisdranken en bier bevatten kooldioxide. Dit zorgt voor de bubbels. Een deel van dit gas kan in uw spijsverteringssysteem blijven hangen wat voor buikpijn kan zorgen.

Zoetstoffen

Suikervervangers bevatten stoffen als xylitol, sorbitol of mannitol. Het nadeel van deze stoffen is dat ze u een opgeblazen gevoel of buikpijn kunnen geven. Zoetstoffen met erythritol of stevia zijn vaak beter te verteren.

Gluten

Gluten komen voor in de meeste broodsoorten, pasta’s, tortilla’s, pizza’s, cake, koek, pannenkoeken en nog veel meer. Als u coeliakie of een glutenallergie hebt, kunnen deze producten voor ernstige spijsverteringsproblemen zorgen. 

Wat kan ik doen om de buikpijn of buikkramp te verminderen?

Wanneer u last heeft van een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikkramp door te veel of te vet te eten kunt u het beste een half uurtje gaan bewegen. Maak een frisse wandeling of pak de fiets. Het is belangrijk dat u voldoende blijft drinken. Drink minimaal 2 liter per dag. Lauw water, slappe thee, ORS of zelfs een blikje (gewone, geen diet) cola kunnen helpen. Eet op vaste tijden. Neem de tijd om te eten. Neem kleine porties en eet lichte maaltijden (fruit, groente, volkorenbrood).

Wanneer moet ik naar de dokter?

Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij 1 of meer van deze punten:

 • als u koorts heeft
 • als u zwanger bent
 • bij misselijkheid, zweten en het gevoel flauw te vallen
 • als de buikpijn steeds erger wordt
 • heftige pijn bovenin uw buik waarbij u niet stil kunt blijven zitten
 • als de buikpijn na enkele dagen niet weg gaat
 • als u bloed overgeeft of bloed in uw ontlasting heeft
 • als u veel vaker poept dan normaal en de poep er anders uitziet (gelig, zwart, harde keutels of juist dun en waterig, sterk ruikend)
 • als u niet meer kunt plassen terwijl u wel nodig moet of pijn heeft tijdens het plassen
 • als de pijn onderin de buik zit, met pijn bij het plassen en vaak plassen

In de meeste gevallen zijn de klachten snel te verhelpen met medicijnen of een bezoekje aan de diëtist, maar het kan ook zijn dat uw klachten veroorzaakt worden door bijvoorbeeld blindedarm- of blaasontsteking, allergie, nierstenen of darmkanker. Heeft u last van bovenstaande klachten? Wacht dan niet te lang met het bezoek aan de dokter. Wanneer u al bij een specialist onder behandeling bent of medicijnen slikt, dient u dit direct te melden. 

Caroline de Smit, diëtistenpraktijk Caroline de Smit. Lees meer op mijn blog!